מכירים עורכי-דין שאוהבים את המקצוע (כבר מקרה נדיר בפני עצמו 😊) – אבל עדיין, מרגישים שמשהו חסר? כזאת הייתה עו"ד דניאל (אלרואי) סוסי.
במשך תקופה דניאל הרגישה שהיא לא קמה בבוקר עם תחושת סיפוק וזאת למרות שהשקיעה דם, יזע ודמעות במקצוע. מה עשתה? קמה, הלכה וייצרה לעצמה הזדמנויות.
דניאל נדדה במסלול קריירה מאוד לא שגרתי (בלשון המעטה) שהביא אותה עד לקונטיקט שבארה"ב. ישבנו איתה לשיחה, למדנו קצת על ניצול הזדמנויות, ויצאנו עם תחושה שהגבולות היחידים שקיימים אצלנו – הם מה שאנחנו מציבים לעצמנו.
אז דניאל, ספרי לנו קצת על המקום שגדלת בו
גדלתי ברמת השרון בסביבה תחרותית – מאז שאני זוכרת את עצמי הייתי מוקפת בילדים ששאפו גבוה. כבר בתיכון דחפו אותי לדעת מה אני רוצה לעשות עם עצמי וכיוונו אותי להייטק, וכך מצאתי את עצמי במגמה טכנולוגית – וזאת למרות שאהבתי יותר את מקצוע המשפטים.
אפילו הייתי בתוכנית "משפטנים צעירים" בחטיבת הביניים אבל לא הלכתי מיד אחרי הצבא ללמוד משפטים כי היו המון עורכי-דין בישראל (הפתעה הפתעה – יש אפילו יותר היום…) – באותו שלב הלכתי לכיוון ההייטק – מה גם שאני באה ממשפחה של אנשי הייטק.
מתי הסיפור שלך עם חו"ל התחיל?
אחרי השירות הצבאי טסתי לאטלנטה והדרכתי במחנה קיץ מטעם הסוכנות היהודית – אני מאוד אוהבת את המדינה וראיתי בזה הזדמנות לשלב בין האהבה שלי לחו"ל לבין החיבור למדינה. חשבתי אפילו לעשות שליחות ארוכה אחרי מחנה הקיץ אבל זה לא הסתדר בסוף. בדיעבד, זה היה הניצוץ הראשוני שגרם לי להתחיל לחשוב על עבודה בחו"ל.
ואחרי השליחות חזרת לארץ והתחלת ללמוד משפטים?
כשחזרתי מחו"ל התחלתי ללמוד תואר במדעי המחשב, אבל בשלב מסוים הרגשתי שאני פשוט לא יכולה יותר לתכנת. עשיתי שנה הפסקה – עבדתי בעבודות זמניות, חשבתי מה אני רוצה לעשות, ולאחר מחשבה רבה החלטתי ללכת לתחום עריכת הדין. התקבלתי לתואר במשפטים במרכז האקדמי ברמת-גן ואחרי שנה סיימתי מצטיינת דיקן. בשלב הזה עברתי למכללה למנהל והמשכתי שם את שנה ב’.
ספרי לנו על התחנות שלך בעולם המשפט עד לתואר השני בחו"ל
עשיתי טרום התמחות במשרד בוטיק קטן שעסק בעריכת חוזים באנגלית, ואחרי שסיימתי את הלימודים ניסיתי להתקבל לפרקליטות כי רציתי לטעום קצת מתחום הליטיגציה. התקבלתי לפרקליטות מחוז מרכז אזרחי ועסקתי בין היתר בליטיגציה מנהלית. ליטיגציה זו שפה ולדעתי זה בית הספר הטוב ביותר לליטיגציה אזרחית בישראל. העבודה בפרקליטות כללה המון אחריות והרגשתי שאני אוהבת את מה שאני עושה – אבל מאוד הפריע לי שהכל נעשה בצורה בירוקרטית מחד, ומאידך – מבולגנת…
אחרי ההתמחות הלכתי לכיוון אחר לחלוטין והתחלתי לעבוד כעורכת דין במשרד גרוס קלינהנדלר (GKH) במחלקת ה- M&A (מיזוגים ורכישות). בדר"כ מאוד קשה לעשות את ההסבה מעולם הליטיגציה לעולם ה- Corporate – אבל השותף של אותה מחלקה במשרד גרוס החליט באותה תקופה להיכנס לנישה של עמותות וחיפש מישהי שהתמחתה במשפט מנהלי. הניסיון שצברתי בפרקליטות במשפט מנהלי נתן לי יתרון – ואפשר לומר שנכנסתי 'מהדלת האחורית' לעולם המסחרי.
העבודה בגרוס הייתה מעניינת ואינטנסיבית – ואם להודות באמת – לא מתגמלת מבחינה כלכלית באופן יחסי למקומות אחרים בעולם (ובוודאי לא ביחס לעולם ההייטק). 12 שעות עבודה כל יום גרמו לי להבין שאני צריכה לעשות חישוב מסלול מחדש.
הייתי רווקה תל אביבית, ניסיתי לג'נגל בין העבודה לחיים האישיים שלי והיה לי ברור שלא אצליח לקנות דירה בארץ. במקביל קראתי כמה עורכי דין מרוויחים בארה"ב ובאירופה וראיתי שיש פער מטורף. זה היה טריגר נוסף שגרם לי לבחון את האופציה של חו"ל, ובשלב מסוים כשטסתי לבקר את אחי בקונטיקט – הוא וגיסתי שכנעו אותי להתחיל לבדוק הזדמנויות.
הלכתי לראות כל מיני בתי ספר למשפטים בחו"ל, ובין לבין הספקתי גם לעבור למשרד בוטיק קטן בתחום הליטיגציה. התקבלתי לכל מיני תוכניות אבל בסוף בחרתי ללכת לתחום שהכי עניין אותי – תחום הפרטיות (Privacy).
לשמחתי הרבה הצלחתי להשיג מלגה מלאה לתוכנית בניו-המפשייר – תוכנית שמדורגת במקום החמישי בכל ארה"ב בתחום הזה. זה בית ספר קטן יחסית בצפון ארה"ב ואני כנראה הייתי הישראלית הראשונה שלמדה שם. היה לי מזל כי לא הרבה ישראלים מצליחים למצוא מלגות מלאות.
עשית תואר שני בחו"ל בתוכנית יוקרתית, אבל עדיין לא הוסמכת כעורכת דין… איך פרצת את התקרה הזו ומצאת עבודה במשרד עורכי דין?
סיימתי את התואר השני באפריל 2020, ותוך כדי הלימודים התחלתי לחפש עבודה במטרה להישאר בחו"ל. מאחר ובאותה נקודה לא ניגשתי למבחני הלשכה בארה"ב הייתי מוכנה לחפש עבודה בכל תחום, ובאמת התראיינתי לתפקיד של מכירות בחברה שנקראת Bestlogic Staffing.
כששאלו אותי אם יש לי ניסיון שיחקתי על זה שעבדתי לפני שהתחלתי ללמוד משפטים בתפקיד מכירות של חברת פרטנר, אבל כשהגעתי לראיון הצעתי למעסיק שם שאעבוד אצלו בתחום הקניין הרוחני בחינם ואעשה עבורו עבודות של רישום פטנטים, כתיבת מדיניות פרטיות, רישום פרוטוקולים ועוד עבודות מהסגנון הזה…
אם לומר את האמת – הוא רצה לחסוך בעלויות אז הוא הסכים, ואני מבחינתי יצרתי לעצמי תיק עבודות. עצם העובדה שהייתי עורכת דין מוסמכת בארץ ושלמדתי תואר שני בתוכנית יוקרתית בחו"ל עזרה לי לשכנע אותו לתת לי צ'אנס.
אחרי למעלה משנה באותה חברה חיפשתי עבודה במשרד עורכי דין. פשוט התחלתי להתקשר למלא משרדים ושאלתי אותם אם הם מחפשים עובדים. לא לקח הרבה זמן ומצאתי משרד שחיפש וביקש שאשלח לו קו"ח – זה אחד הדברים שהבוס שלי באותה תקופה ממש התרשם ממנו… האמריקאיים מתלהבים מהחוצפה הישראלית. אין לי ספק שהיא מאפשרת לנו לשבור מחסומים שאנשים אחרים מחו"ל לא מצליחים לעבור. בכל מקום שאתה מסתכל בעולם אתה רואה ישראלים בחוד החנית ויכול להיות שזו אחת הסיבות.
ספרי לנו קצת על המשרד שעבדת בו עד לאחרונה
עבדתי במשך למעלה משנה במשרד עורכי דין בשם Marder, Roberson & DeFelice כ- associate בתחום של ליטיגציה מסחרית ולמרות שלא חתמתי על מסמכים כעו"ד – עשיתי בפועל עבודה משפטית כעורכת דין מן המניין. ניגשתי למבחני הלשכה האמריקאיים לפני מספר חודשים אבל בין הקורונה והעבודה לצערי לא הצלחתי לעבור – היו חסרות 18 נקודות (!)…
לשמחתי הרבה העריכו את העבודה שלי במשרד והעובדה שלמדתי תואר שני בתוכנית יוקרתית בחו"ל עזרה לי להמשיך באותו מקום למרות שאני עדיין לא מוסמכת… אני נמצאת בתקופה עמוסה בימים אלה, אז אני מתכוונת לגשת בשנה הבאה שוב והפעם לעבור בהצלחה 😊
ואיפה את היום?
לפני כשבועיים הודיעו לי שהתקבלתי לתפקיד ב- Deloitte U.S כ- Cyber Data Privacy Sr Consultant ואני צפויה להתחיל אותו בימים הקרובים. אחרי תהליך ארוך של 4 ראיונות והמון מבחנים, ואחרי שראו שיש לי גם קצת רקע בתכנות – הודיעו לי שהתקבלתי. התפקיד עצמו משלב בין עריכת דין לפיתוח עסקי וייעוץ אסטרטגי ללקוחות בכל רחבי ארה"ב בתחום הפרטיות ואני מאוד מתרגשת להתחיל אותו. בלי קשר למשרה החדשה, אני רוצה גם להקים פודקאסט שקשור לעולם הפרטיות אבל זה מצריך המון אומץ וזמן וזה כנראה יגיע בהמשך הדרך.
רואה את עצמך חוזרת לישראל?
אם זה תלוי בי – אולי אחזור עוד 10 שנים. מי יודע, אולי אחזור ואנסה לתקן כמה דברים שהפריעו לי כשעבדתי בארץ. בינתיים הספקתי גם להכיר את בן זוגי במסגרת התואר השני ולהתחתן, אז זה הופך את הסיפור ליותר מורכב.
איזה טיפים היית נותנת לעורכי דין צעירים ולסטודנטים למשפטים שרוצים לעבוד בחו"ל?
וואו האמת שיש לי המון. הנה הנקודות המרכזיות:
- בוגרי משפטים לפני התמחות – אתם יכולים לעשות את בחינות הלשכה של ניו יורק מהארץ – נצלו את זה.
- ממליצה לעשות טרום התמחות בארץ בתחום הבינלאומי. אני עשיתי טרום התמחות במשרד שעשה רק חוזים באנגלית וזה שירת אותי בהמשך. שאלו את השאלות הנכונות, מצאו מנטורים ורכשו ניסיון מעשי כמה שיותר מהר.
- שאלו את עצמכם איפה היתרון שלכם על פני אנשים אחרים ומה אתם רוצים לעשות. אם אתם לא יודעים מה אתם רוצים לעשות – לכו לתחום הטכנולוגי. אפשר ללמוד היום הכל בקורסים מקוונים ואפילו ב- Youtube – מתכנות, דרך הגנת סייבר ועד לדיני הגנת פרטיות. אתם רק צריכים יוזמה ופוקוס.
- רוצים להתברג בחו”ל? אתם חייבים ללמוד לעשות networking .אני למשל התחברתי למרצה שלי במכללה למנהל – לימים הוא עבר לניו המפשייר ועזר לי המון.”
- עשו חשבון נפש וגלו מהיכן אתם שואבים את הכוח וההשראה שלכם. במקרה שלי, המשפחה זו ההשראה שלי. הגעתי ממשפחה שמאוד אוהבת לכתוב… סבא שלי היה כותב הרבה ספרים במרוקו בעברית עוד לפני שעלה לארץ ואני מאוד מעריכה אותו ואת מה שהוא עשה. העיסוק שלי היום בכתיבה כנראה הגיע ממנו… לא הערכתי את זה כשהייתי צעירה והיום אני מסתכלת על זה אחרת ומבינה מאיפה הכוח שלי מגיע.
אז למי שמעוניין להכיר, להתייעץ או להתחיל לעשות נטוורקינג ולקבוע יתדות ראשונים בחו"ל אתם יותר ממוזמנים להוסיף את דניאל ללינקדאין (קישור) ובאופן כללי לעקוב אחריה.
יש לנו הרגשה שעוד נשמע עליה.